Makuja maakunnan kyläteiltä

22.02.2025

Me Puistolantien Autolla arvostamme maaseudun monipuolisuutta ja lähellä tuotettuja palveluita sekä tuotteita. Haluamme tuoda esille maakunnan lähiruokatuottajia, järjestämällä asiakkaillemme makumatkoja suoraan tiloille ja/tai niiden myymälöihin. Aito kohtaaminen tuottajien kanssa lisää tietoutta tuotteiden alkuperästä sekä nostaa arvostusta elintärkeitä ammatteja kohtaan. Makumatkalla ostettu tuote tukee maaseudun alkutuotantoa sekä elinvoimaisuutta. Kohtaamisten aikana kuulemme tilojen ja tuotteiden synnyn historiasta sekä arvoista, joita ei ehkä tule mietittyä ostaessamme tuotteen ruokakaupasta.   

Järjestimme Makuja maakunnan kyläteiltä -makumatkan kahtena peräkkäisenä lauantaina Ala-Satakuntaan. Matkat toteutettiin pienryhmämatkoina, sillä suurin osa tilamyymälöistä ovat pieniä ja näin toimien kohtaaminen tuottajien kanssa oli myös yksilöllisempää. 

Ensimmäisenä kohteenamme oli Kolvaan Kalan myymälä Säkylässä, joka sijaitsee kauniin ja runsaskalaisen Pyhäjärven rannalla.

Lähiruokaa luonnosta

Myymälässä meitä oli vastaanottamassa pitkän linjan kalastaja, yrittäjä Jouni Aaltonen, joka kertoi monipuolisesti yrityksestä, tuotteista sekä kalastuksesta. Kalatiski notkui tuoretta kalaa sekä kalatuotteita, joista suosittuja olivat mm. Kolvaankukot sekä savukalarullat. Myös Pyhäjärven muikkua oli tarjolla savustettuna.

Ammattina kalastaja on ikävä kyllä vähentynyt kovasti ja olisikin keksittävä keinoja, miten uusia, nuoria kalamiehiä ja -naisia saataisiin innostumaan alasta sekä miten heidän työtään pystyttäisiin tukemaan ja arvostamaan paremmin.

Kolvaan Kala valmistaa Pyhäjärven pikkukaloista kalamassaa, joista valmistetaan puikkoja, pyöryköitä sekä pihvejä. Yritys tekee yhteistyötä säkyläläisen Apetit Oyj:n kanssa, ollen edelläkävijöitä "vähempiarvoisen" kalan, kuten hoitokalastettavan särjen ja pikkuahvenen, hyötykäytössä. Hoitokalastuksella estetään järvien rehevöitymistä sekä ylläpidetään tervettä kalakantaa. 

Yrityksellä on toisinaan tarjolla myös erilaisia kalasta valmistettuja ruoka-annoksia, kuten esimerkiksi lohikeittoa tai Fish & Chips -annoksia.

Tutustu Kolvaan Kalaan:

Kotisivut

Kuten luonto sen tarkoitti

Yrttipajan (Nordic Herbs Oy) Maalaispuodilla, Säkylässä, pääsimme sisälle luonnonyrttien maailmaan. Yritys kerää, viljelee ja myy luonnonmukaisesti kasvatettuja ja villejä yrttejä. Yrityksestä ja tuotteista kertoi meille yrittäjä Sari Koivisto, joka yrittäjäpuolisonsa Petri Koiviston kanssa haluaa tuottaa ja myydä mahdollisimman korkealaatuista, luonnonmukaista sekä puhdasta ruokaa.

Yritys tarjoaa erilaisia maustesekoituksia, yrttiteejuomia ja kylpytuotteita sekä Suomen laajimman valikoiman yksittäisiä yrttejä. Maalaispuodin valikoimiin kuuluu myös monen muun toimijan tuotteita, jotka Sari valikoi tiukan seulan läpi, jolloin tuotteet vastaavat heidän luontoa kunnioittavaa ideologiaansa. 

Tuotteiden ohelle on räätälöity myös erilaisia yrttikursseja, joista suosituin on ollut Luontoäidin lääkekaappi -kurssi. Muita kursseja ovat mm. yrttien keruu - ja yrttien käyttö -kurssi sekä yrttitee- ja kosmetiikka -työpajat.

Yritys on palkittu vuonna 2019 Suomen vuoden luonnontuotetoimijana sekä vuonna 2024 Säkylän vuoden yrittäjänä. Vinkki: tutustu Yrttipajan kotisivujen resepteihin.

Tutustu Yrttipajaan:

Kotisivut 

Puhdas lähiruoka ja tuotteiden jäljitettävyys

Säkylästä matkamme jatkui Euraan ja Kaunismäen tilalle, jossa tilasta sekä tuotteista meille kertoi tilan isäntä Jari Laine. Kaunismäen paikka on ollut asuttu 1880-luvulta asti ja tila on muutamia vuosia lukuun ottamatta ollut saman suvun hallussa tilan perustamisesta alkaen. Vuodesta 2002 lähtien tilaa on isännöinyt suvun neljäs sukupolvi, Jari ja Minna Laine perheineen, tilan ollessa Jarin kotipaikka. 

Kaunismäen tilan pelloilla kasvaa mansikkaa sekä viljaa. Tilapuodissa myynnissä on omia mansikkatuotteita, kuten esim. mehua, limpparia ja alkoholittomia kuohujuomia sekä glögiä ja oman tilan myllyssä jauhettuja jauhoja. Lisäksi tilalta voi ostaa polttopuuta sekä sesonkituotteita, kuten perunaa ja tuoretta mansikkaa poimittuna tai itse poimien. Kaikissa käymissämme tilamyymälöissä myynnissä on myös muiden lähiruokatuottajien tuotteita, kuten myös Kaunismäellä. Kaunismäen tilamyymälän kaunis esillelaitto toi mieliin nostalgisia muistoja. 

Tilalla järjestetään vuosittain suosituksi nousseet Kaunismäen joulumarkkinat, jolloin pikkutien varrelle joulutunnelmaa lähtevät hakemaan sadat osallistujat.

Tutustu Kaunismäen tilaan:

Kotisivut


Kotiruokaa maalaismiljöössä

Matkan ollessa puolivälissä, siirryimme lounaalle Mummin Kaffetuvalle, Paneliaan. Leipomista rakastava Hannele Seppä tarjosi meille todella herkullista kermaista lohikeittoa, juureen leivotun leivän kera. Myynnissä oli leipää myös kotiinviemisiksi ja koska tuore leipä oli todella hyvää, ne menivätkin kuin kuumille kiville.

Keiton jälkeen saimme vielä kahvia ja maistuvat jälkkärit, josta johtunee se, että olisimme kylläisinä istuneet Kaffetuvalla pidempäänkiin. 

Mummin Kaffetupa on auki pääsääntöisesti kesäsunnuntaisin, mutta tarjoaa palveluja tilauksesta toki muulloinkin. Kesällä pihapiirissä on rapsuteltavina lampaita ja kanoja. Ajankohtaiset tiedot löytyvät Facebook-sivuilta.

Tutustu Mummin Kaffetupaan:

Facebook-sivut

Perinteitä kunnioittaen

Matkamme jatkui Kurkkumestareiden tehtaanmyymälään, joita on niin Paneliassa kuin Kauttuallakin. Me vierailimme ja teimme ostoksia Paneliassa, jossa meitä palveli Martina Thessler. Martina kertoi Kurkkumestareiden 30-vuotisesta taipaleesta ja pääsimme maistamaan tuotteita ennen päätösten tekoa.

Erittäin tärkeänä asiana Martina koki sen, että tuotteilla on Joutsenlippu- eli Hyvää Suomesta -merkki, joka kertoo siitä, että merkillä varustettu elintarvike on valmistettu ja pakattu Suomessa suomalaisista raaka-aineista. 

Tuotteet tunnetaan mökkilogosta sekä maustekurkun perinteisestä reseptistä, jota on käytetty vuodesta 1993 lähtien. Ainoastaan perheraadin maistelun tuloksena sokeria on lisätty myöhemmin liemeen. Paikallisuus ja kotimaisuus ovat Kurkkumestareille sydäntä lähellä olevia asioita. Muun muassa mausteina käytettävä kruunutilli tulee omalta kotitilalta ja mustaherukanlehdet maakunnasta.

Tuotevalikoimiin kuuluvat säilykkeinä muun muassa maustekurkut (kokonaisena, viipaloituna, kuutioituna, salaattina), suolakurkut (kokonaisena, viipaloituna) ja kurpitsat (salaattina, pikkelsinä) sekä mausteet.

Tutustu Kurkkumestareihin:

Kotisivut

Puhdasta ja tuoretta suomalaista lähiruokaa

Paneliasta matkasimme pitkin idyllisiä kylänraitteja Kiukaisiin, Hakalan tilalle, jossa tilan emäntä, Marjut Hakala, vastaanotti meidät kertoen tilasta sekä tuotteista.

Hakalan tila on karjatila ja tilalta löytyy nautoja eri roduista (mm. Blonde d'Aquitaine eli Blondi, Limousin, Aberdeen Angus ja Charolais), emolehmistä sonneihin. Innokkaimmat matkustajat pääsivät tutustumaan ja rapsuttelemaankin aitauksessa olleita, uteliaita ja kauniita nautoja. Muutama suloinen vasikkakin ulkoili emojensa suojissa.

Kaikki tilalla syntyvät eläimet jäävät kotiin kasvamaan. Eläinten rehu kasvatetaan itse Hakalan pelloilla, vain kivennäiset ostetaan muualta. Puodissa myynnissä oleva liha kulkee pöytään suorinta reittiä.

Puodin liha myydään pakasteina (sekä täyslihasäilykkeenä), joten ostoksille mukaan kannattaa ottaa kylmälaukku ja -kallet, kuten toki muihinkin kohteisiin, jotta tuotteet säilyvät paremmin kotimatkan ajan. Vinkki: tilan kotisivuilla on luettavissa kattava lihaopas resepteineen.

Tutustu Hakalan tilaan:

Kotisivut

Kesän makua ympäri vuoden

Viimeisenä kohteenamme oli Härkälän puutarhan TuorePuoti, Köyliön Tuiskulassa. Ympäri vuoden palveleva puoti toimii itsepalveluperiaatteella, mutta tutustumista varten saimme oppaaksemme perheyrityksen perustajan, vanhaemäntä Marja-Liisa Härkälän sekä toisena lauantaina hänen lapsenlapsensa, Aapon kihlattuineen.

Puutarhayritys on perustettu vuonna 1985 tomaatin kasvatuksella, jonka jälkeen lisäksi tuli kurkku. Nykyään pinta-alasta suurin osa on salaattia, jota myydään 1,5 miljoonaa kappaletta vuosittain. Tomaattia myydään 120 000 kg ja kurkkua 100 000 kg vuosittain. 

Työ tehdään käsityönä ja yritys työllistää noin 15-20 henkilöä. Tuotteet kuljetetaan myyntiin itse, eikä mikään mene tukkuun. Tyytyväiset asiakkaat kyselivät, voisiko tuotteita ostaa suoraan tilalta ja silloin syntyi ajatus TuorePuodista, joka avattiin kesällä 2019. Puotiin voi poiketa ostoksille joka päivä klo 10-19 välillä ja myynnissä on myös muiden lähituottajien tuotteita.

Puodilla aistii kesän ja käynti on parasta väriterapiaa, varsinkin näin talviaikaan.

Tutustu Härkälän puutarhaan:

Kotisivut

Kiitos kaikille matkoilla mukana olleille sekä tietenkin lähiruokatuottajille. Tarkoituksenamme on jatkaa makumatkojen järjestämistä – seuraathan siis ilmoittelua kotisivuilla sekä jaat tietoa eteenpäin, kiitos.