Yllätyksellinen kulttuuri- ja makumatka 

19.10.2024

Nimensä mukaisesti päivä oli yllätyksellinen ja kohteet paljastuivat yksi kerrallaan. Päivä tarjosi kulttuuria ja makuja niin sielulle kuin ruumiillekin. Kuljettajamme Harri Lähdemäki piti tunnelman leppoisana humoristisilla tarinoilla ja hän tarjosi myös oivaltavia harhautuksia osallistujille matkan varrella.

Matka oli mielenkiintoinen ja antoisa. Mielenkiinto säilyi koko matkan. Huumori säesti hyvin matkaa.

Tällaisen palautteen saimme Yllätyksellisestä kulttuuri- ja makumatkasta, jonka järjestimme perjantaina 18.10. ja lauantaina 19.10. Kiitos kaikille ennakkoluulottomasti mukaan lähteneille osallistujille sekä upeille kulttuuri- ja makukohteille.

Sää suosi meitä, ollen kauniin syksyinen, mutta tuulinen. Ensimmäisessä kohteessa, Pyhän Marian kirkolla, meidät vastaanotti viereisellä pellolla kokoontunut upea joutsenten laulukuoro. Saimme kuulla kirkon mielenkiintoisesta historiasta asiantuntevan oppaan, Maiju Vuorenojan kertomana ja hänen miehensä, Urpo Vuorenoja, lauloi loistavalla akustiikalla varustetun kirkon seinien suojassa, useammankin sykähdyttävän kappaleen. Palautteiden mukaan Pyhän Marian kirkko oli matkan kiinnostavin kohde. 

Pyhän Marian kirkko, akustiikka loistava! Jäi mieleen. Ei olisi omatoimisesti tullut käytyä.

Kirkolta jatkoimme matkaa lounaalle, joka tarjoiltiin vuonna 1938 rakennetulla, arkkitehtuurisesti kiinnostavalla Funkkistalolla. Funkkistalo toimii paitsi kahvila-ravintolana, niin myös musiikkisalina ja näyttelytilana. Maistuvan lounaan jälkeen tutustuimmekin Suomen kaikkien aikojen merkittävimmän lastenkirjojen kuvittajan ja satukirjailijan, Rudolf Koivun, nostalgiseen näyttelyyn, Funkkistalon alakerrassa. Näyttelystä löytyi meille kaikille tuttuja teoksia, jotka herättivät muistijälkiä omaan lapsuuteen.

Matka oli mukava ja ruoka erittäin hyvää.

Salon Lakkitehdas tarjoili ostosmahdollisuuksia niin naisille kuin miehillekin. Toimitusjohtaja Ville Nuutinen kertoi tehtaan pitkästä historiasta ja palveli työntekijöineen meitä loistavalla asiakaspalvelutaidolla. Ville kertoi tehtaan syntyneen Reino K. Salon perustamana vuonna 1952. Saadakseen alkupääomaa tehtaan perustamiseen, hän kirjoitti Metsästys- ja hyvän elämän oppaan, jonka tuotot hän käytti tehtaaseen. Opas on esillä ja selattavissa tehtaanmyymälässä. Tehdas toimii vastuullisesti ja tuotteiden valmistuksessa käytetään perinteisiä laadukkaita materiaaleja, kuten merinovillaa, pellavaa, puuvillaa ja huopaa.


Seuraavana kohteenamme oli Suomen kansallistaiteilija Akseli Gallen-Kallelan lapsuudenkoti, Jaatsin talo. Jaatsin puiston luonnonkiveen on upotettu laatta, jossa lukee: Kalevaisen kansan suuri kuvaaja Akseli Gallen-Kallela kasvoi kehdosta mieheksi näillä kunnahilla. Nykyään Jaatsi toimii Sastamalan kaupungin kulttuuritalona näyttelyineen, konsertteineen ja kulttuuritapahtumineen.

Jaatsin talolla meille esitteli Kotiseudun kirkot ja maisemamatkat -näyttelyään taiteilija Hannele Stenfors. Esillä oli mm. Sastamalan seurakunnan kaikki 11 kirkkoa öljyvärimaalauksina sekä taidokkaita ja kauniita huovutustöitä.


Kotimatkalla pysähdyimme ihailemaan Satakunnan kansallismaisemaa Ripovuorelle, Huittisiin, josta jatkoimme matkaa Mattilan Marjatilalle kahville. Saimme kuulla marjatilan historiasta ja tuotteista sekä pääsimme tekemään vielä ostoksia kotiin viemisiksi.


Kaikki kohteet valittu hyvin, sillä kaikki olivat hyviä. Lyhyet välimatkat kohteiden välillä, joten siirtymiset sujuvia. Turvallinen kuljetus ja opastus.
Linja-autossa ompi tunnelmaa, linja-autossa matka ratkeaa.

Mikäli olet kiinnostunut yllätysmatkoista, niin tutustu tuleviin matkoihin täällä ja ilmoittaudu mukaan. Järjestämme toki myös matkoja, joiden kohteet ovat etukäteen tiedossa.