Makuja maakuntien kyläteiltä
Toivomme, että mahdollisimman moni matkakertomuksiamme lukeva henkilö suosisi paikallisia pienyrittäjiä. Pyrimme matkoillamme sekä kertomuksilla jakamaan tietoa monipuolisista ja kiinnostavista kohteista, läheltä ja vähän kauempaakin. Mikäli etsit matkakohteita, voit poimia vinkkaamiamme uniikkeja paikkoja retkillesi.
Tämänkertainen, lähiruokaa tarjoava, makumatkamme suuntautui Satakuntaan ja Pirkanmaalle. Matkaan lähdimme kauniissa pakkassäässä, joka verhosi maalaismaiseman upeaan huurteeseen. Aurinko pilkisteli jo aamutuimaan taivaanrannassa ja lämpötila kohosi samaan tahtiin, kuin matkustajien innostuneisuuskin.
Lähiruokatilojen suosiminen on hyvin kuluttajaystävällistä, sillä se lyhentää elintarvikeketjua, tuotteiden alkuperä on selvillä ja tuotteet ovat tuoreita. Ostamalla lähiruokaa, tuet maatalousyrittäjyyttä ja olet omalta osaltasi vaalimassa ruokakulttuuria sekä paikallisia perinteitä.
Makumatkoillamme pääset tutustumaan paikallisiin yrittäjiin ja kuulet tilojen historiasta sekä muun muassa viljelystä ja eläinten kasvuolosuhteista. Kuulet tuotteista suoraan tilamyymälässä, jolloin tiedät mitä olet ostamassa ja miten se on tuotettu. Kuulostaa hyvälle, eikö vain?
Alkuvuoden makumatkaamme pääset tutustumaan tästä linkistä. Kaikki kohteet olivat lokakuisena lauantaina uusia, verrattuna alkuvuoden makumatkaan.
Laadukkaita kasviksia suomalaisten pöytiin
Päivän ensimmäisenä kohteenamme oli Köyliön Vanhakartanon Riihipuoti, jossa meidät otti vastaan kartanon tilanhoitaja Veli-Pekka Suni, kertoen tilan pitkästä historiasta, itselleen rakkaassa miljöössä. Myös Veli-Pekan isä toimi aikoinaan tilanhoitajana, joten kartanon maat ja tarinat ovat hänelle hyvin tuttuja.
Kuulimme alkumatkalla tarinoita Lallista, joka tarinan mukaan surmasi piispa Henrikin Köyliönjärven jäällä vuonna 1156, ajelimme kauniin koivukujan läpi ja tutustuimme myös Köyliön kirkon historiaan. Osa matkustajista saattoi muistella myös nuoruusaikojen tansseja Lallintalolla.
Marja Kynnysmaa apulaisineen tarjoili meille, kauniisti sisustetussa Riihipuodissa, kartanon kasviksista valmistettua maistuvaa piirakkaa, kahvin ja teen kaverina, eikä aamun kylmyys laskenut mielialaamme vaan kuuntelimme Veli-Pekan kiinnostavia kertomuksia kartanosta ja tilanhoidosta. Upeasti esillä olevat tilan kasvikset tekivät kauppansa ja monessa kodissa onkin valmistettu Vanhakartanon tilan kaalista kaalilaatikkoa matkan jälkeen (lue lisää, niin saat tietää, mistä kaalilaatikkoon tuleva liha ostettiin, joko peurasta, possusta tai naudasta).
Tutustu Vanhakartanoon:
Tiesitkö, että:
- Kansanperinteen mukaan Vanhakartanon sanotaan alun perin olleen Lallin omistuksessa ja joutuneen hänen kuolemansa jälkeen katolisen kirkon haltuun.
- Kartanon omistus siirtyi Cedercreutzin aatelissuvun omistukseen vuonna 1746 ja on yhä heidän omistuksessaan. Kuvanveistäjä Emil Cedercreutz syntyi kartanolla vuonna 1879.
Käsityöläisviiniä ja muita juomia pohjolan marjoista
Seuraavaksi matkustimme kohteeseen, joka oli kaikille entuudestaan tuntematon: Kajabacan viinitilalle, Urjalaan. Viinitilalla meidät ottivat vastaan lämpimästi yrittäjät Asta ja Pekka Heikkilä, koiransa Koikan kanssa. Yrittäjäpariskunnan vastaanotto ja palvelu meitä kohtaan oli aivan uskomattoman ystävällistä sekä hyvin uniikkia.
Saimme kuulla todella kattavasti tarinoita viinitilan synnystä ja yrityksen arvoista sekä tietenkin viinin valmistuksesta. Pääsimme nauttimaan tilan viineistä sekä limonadeista, lämmitetyssä, kauniissa sekä tunnelmallisessa teltassa, joka oli katettu meitä varten hyvin ylellisesti. Juomien kaverina saimme maistella erilaisia leikkeleitä ja juustoja.
Maistelimme viherherukka-, karviais- ja mustaherukkaviiniä sekä viherherukka- ja karviasilimonadia. Lopuksi pääsimme tietenkin myös tekemään ostoksia kotiin vietäväksi.
Tutustu Kajabacan viinitilaan:
Tiedätkö, miten Kajabacan viinitilan nimi on syntynyt:
- "Kaja" tulee lähialueesta ja pariskunta valitsi sen lähialueen arvostamisen vuoksi. Tila sijaitsee Kajaniemessä, Kajalahden pohjassa, Kajalahdentiellä. "Baca" on latinaa ja tarkoittaa marjaa. Bacchus puolestaan oli roomalaisten viininjumala.
Lähiruokaa puhtaasti omalta tilalta
Tämänkertaisen makumatkamme pohjan loi alun alkaen liikennöitsijämme, Harrin, toive päästä tutustumaan ja tuomaan myös asiakkaita Metsärannan Lihan myymälään. Saimme maistaa tilan grillimakkaraa vieraillessamme edellisvuonna joulumarkkinoilla, jossa makkaraa oli tarjolla ja sepäs olikin maistuvaa.
Metsärannan Lihan tuotteet ovat todellista lähiruokaa, sillä kaikki toiminnot sijaitsevat samassa pihapiirissä, Punkalaitumella. Tuotteiden perustana ovat oman tilan possut sekä lähimetsien valkohäntäpeurat tuoreena ja jalosteena. Possujen hyvinvointi on tilalle ensisijaisen tärkeää: ravinto tulee oman tilan viljasta ja possujen koko elinkaari tunnetaan. Myös jalostus tapahtuu Metsärannan tilalla, joten ylimääräisiä stressaavia kuljetuksia ei ole. Metsärannan peura ei ole tarhattua, vaan aina aitoa, villinä ja vapaana vaeltavaa riistaa, joka on nauttinut ravinnokseen puhtaan luonnon antimia.
Tilan myymälä on monipuolinen, avara sekä viihtyisä, jossa ostoksien teko sujui ehkä liiankin hyvin, sillä monen jääkaappi tai pakastin taitaa olla pitkään täynnä Metsärannan Lihan maistuvia tuotteita. Ja kyllä, lopulta saimme myös Harrin mukaamme myymälästä, jatkamaan makumatkaamme.
Tilasta ja tuotteista meille kertoi asakaspalveluystävällinen Mari Kallunki, myymälän ollessa auki vain meitä varten.
Tutustu Metsärannan Lihaan:
Kotolammen rannalla, omassa rauhassa, seisoo savusauna metsän laidassa
Totta kai makumatkaan kuuluu myös paikallisia makuja sisältävä lounas, jonka meille valmisti Maatilamajoitus Saarisen emäntä, aurinkoinen Mallu Saarinen. Ruoanlaitto ei enää kuulu tilan palveluihin, mutta meidän makumatka-konseptistamme iloinnut Mallu teki kohdallamme poikkeuksen ja voi hyvänen aika miten hyvää ruokaa ja palvelua saimmekaan.
Tilan isäntä, Jouko Saarinen, kätteli jokaisen vierailijan ja toivotti meidät lämpimästi tervetulleeksi, Mallun ohjatessa ruokailijat navetan vintille. Pariskunta kertoi meille hersyvään ja mukaansatempaavaan tapaan yrityksensä synnystä, tilasta lampineen (joka on kaivettu matkailijoita varten), omasta rakkaustarinastaan ja tietenkin tarjolla olevasta lounaasta.
Tarjolla oli Ollulan tilan perunoista ja porkkanoista valmistettua muusia, Kangasniemen tilan luomujauhelihasta valmistettua lihapullakastiketta, lisukkeinaan kutunjuustoa Miina Huittiselta, Sauvon suolakurkkua, oman metsän puolukoita sekä juureen leivottua saaristolaisleipää ja cashew-puolukkaleipää kotileipomo Villijuuresta. Jälkkäriksi saimme vielä kahvia ja emännän leipomaa kakkua.
Meillä oli todella mukava, iloinen ja maukas vierailu Saarisilla, jonka kruunasi pariskunnan, "variskuoron", kiitoslaulu bussissa, ennen lähtöämme seuraavaan kohteeseen.
Tutustu Maatilamajoitus Saariseen:
Tiesitkö, että:
- Maatilamajoitus Saarinen kuuluu kansainväliseen Hostelling International -verkostoon.
Suoraan lounaspöydästä matkasimme tekemään kutunjuusto-ostoksia Miina Huittisen Kutunjuustokioskille. Miten symppis nimi ja kioski, jonne matkailijat ovat löytäneet kauempaakin. Yrittäjä Miina oli itse paikalle kertomassa kioskin synnystä ja tilan pidostaan. Itsepalveluperiaatteella toimiva lähiruoan myyntipiste on toimiva konsepti, joita on ilahduttavasti nykyään jo monen tilan yhteydessä. Pysähdy siis tekemään maukkaita ja tuoreita ostoksia, kun seuraavan kerran ajelet tai pyöräilet lähiruokamyyntipisteen ohi.
Kutunjuustokioskin osoite: Suorsantie 41, Punkalaidun (Teikarla)
Ylämaankarja laiduntaa valtakunnallisesti arvokkaassa Kokemäenjoen kulttuurimaisemassa
Nyt olimme jo kotimatkalla, mutta pysähdyimme vielä kahteen tilamyymälään, joista ensimmäinen oli Unton tila, Huittisissa. Meitä oli vastaanottamassa tilan isäntä, Kalle Suomela, vävypoikansa kanssa. Kalle kertoi meille tilan pitkästä historiasta, Karhiniemen kylän kantatilasta, ja ylämäänkarjan kasvatuksesta sekä tuotteista.
Unton tilalla emot hoitavat vasikat vierotusikään asti. Eläimet syövät luonnon nurmirehua, eikä ruokinnassa käytetä geenimuunneltua tai muuta epäeettisesti tuotettua ravintoa. Karja laiduntaa ympäri vuoden ulkona raittiissa ilmassa ja päivänvalossa, myös sonnit. Ajelessamme kaunista maalaisraittia, mahtavan Kokemäenjoen rantoja myötäillen, näimme vilahduksen upeaa ja ylvästä karjaa laiduntamassa. Mielellämme olisimme kuvanneet eläimiä, mutta valitettavasti se ei tällä kertaa ollut mahdollista, mutta Unton tilan elämää ja suloisia eläimiä voi seurata esimerkiksi heidän Instagram-sivuillaan.
Vaikka juuri olimme olleet syömässä, se ei hidastanut ostohalukkuutta ja Unton Highlander -karjan liha vaihtoi omistajaa ripeästi ja uskomme, että moni poikkeaa tilamyymälään ostoksille myös jatkossa.
Tutustu Unton tilaan:
Luomukananmunien tuotantoketju omissa käsissä
Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä, kohteenamme oli Kaistin tila. Tilan isäntä ja emäntä Vesa ja Sari Harjunmaa ottivat meidät sisälle mielenkiintoiseen luomukanalan maailmaan, tarjoten halukkaille myös kahvia. Huittisten Kiasmaksikin kutsutun, Vesan suunitteleman, kanalan arkipäivä tuli meille tutuksi ja arvostus haasteellista luomukanalan ylläpitoa kohtaan nousi kohisten.
Kanalassa on panostettu paitsi toimivuuteen, myös eläinten hyvinvointiin: rakennuksen muoto mahdollistaa suuret ikkunat ja tehokkaan ilmanvaihdon. Kerroskanalasta löytyy winter garden eli kanojen talvipuutarha, jonne pääsimme kurkistamaan, vaikka yhtään kanaa siellä ei juuri sillä hetkellä tepastellutkaan.
Myös Kaistin tilalta löytyy itsepalvelumyymälä: Munaliiteri. Nyt toki saimme ostaa ruskeita luomukananmunia suoraan isännän ja emännän tarjoamana ja kennot vaihtoivat kiitettävästi omistajaa.
Tutustu Kaistin tilaan:
Tiesitkö, että:
- Kanat ruokailevat Kaistin tilalla 4 kertaa päivässä. Yksi kana syö luomurehua noin 130g päivässä.
- Tilan ruskeat kanat ovat hiukan vaativampia hoitaa ja ne ovat välillä laiskempia, eivätkä esimerkiksi viitsi aina kiivetä ylempään kerrokseen munimaan.
- Kukot pitävät yllä järjestystä eli paikallisin termein jöötä. Ulkona kukot vartioivat laumaa ja varoittavat kanoja mm. haukoista ja muista vaaratilanteista.
Makumatkan päättyessä, joka muuten oli tapaamme kuuluen yllätysmatka, lähes jokaisella osallistujalla oli kassikaupalla tai kylmälaukkujen täydeltä makuja maakunnista, omaan ruoanlaittoon kotona.
Mikäli olet kiinnostunut tulevista makumatkoista, seuraathan kotisivujemme ilmoittelua tai kerää yhteen lähiruokamatkailusta kiinnostunut porukka ja ota yhteyttä, niin suunnitellaan teille oma matka makujen maailmaan.
Kiitos kaikille innolla mukana olleille matkustajille ja upeita makuja sekä kohteita tarjoaville tiloille/yrittäjille. On kunnia jakaa tietoa lähiruokakohteista ja samalla nauttia itsekin monipuolisista makunautinnoista sekä leppoisasta tunnelmasta.
Tekstin lähteinä käytetty osittain tilojen kotisivuja.
